Category: Aktiviteter
Å inspirere til kreativ tenkning – hobbybord
Som barnehagelærer må vi, som rammeplanen sier, legge til rette for og videreutvikle barnas kreative prosesser og uttrykk. Vi skal stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering.
Hva: Selv er jeg veldig opptatt av at barna skal få utforske og finne fram til løsninger selv. Noen ganger det fint å lære seg å følge en oppgave og lage etter instrukser, men oftere ønsker jeg at de finner på og fram til ting selv. Vi har tidligere nevnt at vi i Fantasifull er mest opptatt av skaperprosessene og ikke hvordan sluttproduktet blir. Altså dere finner kanskje ikke de stiligste produktene her, for det skal synes at barn har skapt det. For å inspirere barna til å finne på ting helt selv, inspirere til kreativ tenkning, setter jeg ofte opp et hobbybord, som blir stående i et par uker av gangen. Gjerne i forbindelse med jul og andre høytider. Bordet fylles med hobbymateriale vi har tilgjengelig eller finner ute.
Utstyr: Ark, fargestifter, maling, pinner, kongler, aluminiumsfolie, saks, diverse teip, lim, osv
Hvordan: Når bordet er dekket med hobbymateriale, er det bare å vente å se på alt det fine som blir skapt der i løpet av ukene. Helt på egenhånd!
Hvorfor: I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. (Rammeplan 2017)
Inspirert av snøkrystaller
Kulda ligger over oss, men her er det ikke nok snø til aking og slike uteaktiviteter. Noen barn ble nysgjerrige på snøkrystallene, så da laget vi et prosjekt inspirert av snøkrystaller.
Hva: Barnas nysgjerrighet blir til et prosjekt om vakre snøkrystaller.
Utstyr: Kamera/mobil med kamera, farget ark, snø, evt garn, q-tips, lamineringsmaskin
Hvordan:
- Ute startet det med at vi studerte og snakket om snøkrystaller. Om hvor vakre de er og så rart at ingen er like. Hvorfor er de så like? Hvorfor varier de likevel så mye i form? Er alle snøkrystaller ”seks-kantede”? Er snøfnugg og snøkrystaller det samme? Om du treger litt bakgrunnskunnskap så finner du mye bra på denne siden til UiO HER.
- Vi ga barna fargede ark og et kamera. De la snø på arkene og tok bilder av de.
- Bildene tittet vi på sammen på en pc, slik at vi kunne zoome inn på de ulike snøkrystallene.
Man kan jobbe videre med samme tema og lage snøkrystaller på mange ulike måter:
- Vi laget så snøkrystaller av q-tips og tvinnet garn rundt. Disse dyppet vi i VARMT vann og hang ut i kulda. Og ventet så på at disse skulle bli isbelagte.
- Vi jobbet videre på dataen og og skrev ut flere iskrystaller. Disse klippet vi ut, laminerte og hang på en tråd. Disse ble fine til å henge på treet eller i vindu.
- Snøkrystaller av papir, brett papir og klipp hull flere steder. Del gjerne et a4 ark i to og klipp ut ønsker form først. Brett opp arket igjen og voila!
- Snøkrystaller av puslespill biter har vi gjort tidligere her.
Snø på papir
Snøkrystall av papir
Hvorfor: Rammeplan: I arbeid med fagområdet skal personalet stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering. Barnehagen må legge til rette for og videreutvikle barnas kreative prosesser og uttrykk. Rammeplanen påpeker også at vi skal bruke ulike teknikker, materialer, verktøy og teknologi til å uttrykke oss estetisk.
Vi forsker på vann og is – Lysekrone av is!
Vi forsker på vann og is, og lager en lysekrone av is.
Hva: Lek og utforskning med vann og is.
Utstyr: Vann (varmt), tau, sprayflaske/bøtte, evt ringer av stål/ståltråd el annet.
Hvordan: I min tid på kunstskole laget ei venninne og jeg denne installasjonen i en lagerhall. Det er en lysekrone av is og et et prosjekt som egner seg på kalde vinterdager. Her fikk jeg erfare noe spennende med vann og is. Etter noen dager med dypping av trådene i vann og spraying med vann i ute i kulda, ble det ikke nok is. Så prøvde vi å bruke bare varmt vann og da frøs det raskt til is. Varmt vann kan faktisk fryse raskere enn kaldt vann!
Et slikt prosjekt tenker jeg kan overføres til barnehagen i en kanskje noe enklere form. Her har vi brukt tre ringer i stål i forskjellige størrelser, som er festet(sveiset) sammen. (Kan lages mindre og bruke f.eks vanlig ståltråd til ringer.) Så knøt vi på tråder i ulike lengder til hver sirkel, slik som lysekroner kan være. Trådene dyppet vi og sprayet lagvis med VARMT vann til ønsket tykkelse på isen.
Om dere lager denne stor så vær selvfølgelig obs på hvor den henger, med tanke på om det kan bli store istapper som kan falle av.
Hvorfor: Ved å forske slik på vann og is lærer barna om prosessen vannet går gjennom før det blir til is. Det skaper nysgjerrighet. For hvorfor fryser egentlig varmt vann raskere enn kaldt? (Se hvorfor her)
Tips: Et tre dekorert med slike små lysekrone, hadde vært et vakkert syn.
Fisker av leire
Leire er et spennende materiale for både store og små. Keramikk hadde vært det beste, men lufttørkende leire var slettes ikke dumt!
Hva: Lag morsomme figurer av leire som er lufttørkende og tørre i løpet av dagen!
Utstyr: Lufttørkende leire (denne fra Panduro), evt kjevle, kniv, perler
Hvordan: Vi hadde på forhånd ikke bestemt hva hva slags figurer eller annet som skulle lages. Fiskene du ser under er laget av en treåring.
Vi startet med å dele ut litt leire og redskaper. Kjevlen viste seg å være ganske så morsom og leiren ble banket flat. Vi fant ut at den første lignet på en fisk og hun var da kjapp med å feste på øyer, hale osv. Det ble tilslutt en herlig liten fiskesteam.
Fiskene ble så lagt til tørking og var tørre og fine etter noen timer.
Hvorfor: Lek med naturmaterialer som leire er spennende da,dette er et materiale som er enkelt for barn å forme og uttrykke seg gjennom. Både fin- og grovmotorikken tas i bruk.
Barna får erfaring med tredimensjonale former.
Barna tar i bruk egen fantasi og skaperglede. Sansene er med ved at man kjenner på leiren og utforsker den. Hva skjer om den får litt vann på seg? Hvordan kjennes den ut når den har tørket? Kanskje barna greier å kjenne de små sandkornene i leiren?
Tips: Denne leiren kan også males på og dere kan lage mange spennende former, som også kan tilpasses til ulike høytider. Vil si det passer for alle aldre.
Arena for utforskning: Musikkinstrumenter
Dette prosjektet handler først og fremst om å lære mer om barna og deres samspill og kommunikasjon, men det handler også om å lære mer om seg selv og voksenrollen.
Hva: Bakgrunnen for valg av tema var at vi hadde tidligere erfaringer med at rytmeinstrumenter er noe som oftest tas frem i planlagte situasjoner eller samlingsstunder med barna. Da er det som regel bestemt av voksne hvordan barna skal bruke dem. Vi hadde lyst til å finne ut mer om hvordan barna på egenhånd tok i bruk instrumentene.
Hvordan ville barna bruke instrumentene? Fikk de bruke instrumentene slik de selv ønsket? Hvordan vil de reagere på det kunne få se, bruke og oppleve instrumentene? Hvordan vil de innta arenaen? Er barna mer kompetente enn hva vi tror?
Utstyr: Diverse musikkinstrumenter som trommer, selvlagede trommer, triangel, rytmepinner, egg maracas, bjellekranser, tamburiner og maracas.
Hvordan: Legg ut instrumenter i et rom hvor barna (dette var en småbarnsavdeling) kan utforske de fritt. Instrumentene la vi i en sirkel på gulvet med en tromme i midten. Dette som et symbol på fellesskapet og får å se om barna var opptatt av å legge instrumentene tilbake på samme plass.
Vi hadde plukket ut fire barn til å være med på arenaen, tre ettåringer og en toåring
Vi voksne skulle være helt nøytrale og ikke lede noe da vi var inne i rommet. Vår rolle var å observere og lære av barna.
Hvorfor: Arena for utforskning gir oss en mulighet til å studere og lære mer om barna og deres samspill og kommunikasjon. Vi får virkelig se hvor mye de yngste formidler med få ord og kroppsspråk. Den nonverbale kommunikasjonen er svært viktig for barna, men det er like viktig at vi voksne ser verdien i denne kommunikasjonen.
Her kan vi bli mer klar over egen rolle som voksen og få mer innsikt i hvor mye makt vi voksne faktisk sitter med. Det er svært viktig at denne ikke misbrukes på noen som helst måte, men at vi er gode rollemodeller for barna, som lytter, ser og respekterer alle.
Vi har igjen fått bekreftet at barn er mer enn kompetente nok til å utforske mer på egenhånd. Mange ansatte i barnehager har vært redde for at om en lar barna få bruke rytmeinstrumenter mer fritt, blir de bare ødelagt og det blir bråk og kaos. Dette skjedde ikke under vår arena, barna hadde mange fine samspill hvor de lærte av hverandre, ventet på tur og utforsket i sitt eget tempo.
Tips: Det kan være lurt å filme denne prosessen, da en ofte kan oppdage noe nytt som en ikke observerte der og da i rommet.
Hinderløype – lek inne
Vi ønsker at barna opplever glede og nysgjerrighet ved fysisk aktivitet og det å dele opplevelser sammen med hverandre. En hinderløype egner seg godt inne på kalde dager.
Hva: Lag en hinderløye inne av utstyr dere har tilgjengelig.
Utstyr: Kan bruke det der har tilgjengelig, for eksempel baller, lekematte, tau, rokkering, bøtte, leketunell
Hvordan: 1. Kaste ball i kasse/bøtte: Bruk forskjellige type baller (liten, stor, myk, hard osv)
2. Balansere: Balanser på feks et tau på gulvet. Legg gjerne ut andre hindrer, som en rokkering barnet må hoppe over i for å kunne balansere videre på et nytt område, feks teppekanter.
4. Lekematte: turne, hoppe, hinke osv.
5. Krype i tunnel. Har du ikke en slik leketunnel, kan du f.eks lage en ved hjelp av stoler på rekke og rad.
Hvorfor: Disse aktivitetene stimulerer balanse, øye/hånd kordinasjon, øye/fot kordinasjon, øye/kropp kordinansjon og sansing.
Aktivitetene gir mulighet til utforskning og eksperimentering og de stimulerer grovmotorikk og finmotorikk.
Tips: Aktiviteter med musikk til inspirerer til bevegelse og lek. For å roe ned igjen kan man avslutte med en sanglek som feks Ro, ro ro min båt.
Tornekratt – lek i naturen
Lek ute i naturen gir uendelig med muligheter og spennende opplevelser for store og små. Hvorfor ikke lage et tornekratt neste gang dere skal ut?
Hva: I tornekrattet må barna bevege seg gjennom et mylder av tau uten å være nær tauet.
Utstyr: Et tau(eks sysalgarn), saks, trær.
Hvordan: Velg deg et område med mange trær, slik at det er mulig å bygge et fint tornekratt. Trærne kan ha varierende avstand fra hverandre, ulike størrelser og høyder. La tauet gå på kryss og tvers slik at det danner et spennende tornekratt!
Denne aktiviteten gjør ingen skade på naturen. For å tilbakeføre dette området til utgangspunktet måtte vi kun ta ned tauet igjen.
Hvorfor: Det barn kan lære om naturen av denne aktiviteten er at det fins mange muligheter for aktivitet i naturen. Barna blir kjent med naturen, noe som kan føre til at barna får mer omsorg for den.
I tornekrattet er det først og fremst det grovmotoriske som blir stimulert, med hopping, løping, krabbing og smyging. Den krever også smidighet og konsentrasjon. Den taktile sansen blir godt stimulert når barna er ute i naturen. “Den taktile sansen registrerer berøring, trykk, tempratur og smerte” (N. Nordbotten 2006:33).
I tornekrattet kan barna smyge og åle seg fram, noe som stimulerer bevegeligheten i ryggsøylen.
Ved å hoppe og gå i ulendt terreng som en skog er, trener barna opp balansen. “Balanse er evnen til å opprettholde den opprinnelige likevekten når bevegelsesforløpet blir endret” (N.Nordbotten 2006:104).
Tips: I tornekrattet kan man enkelt inspirere til rollelek ved å for eksempel innta roller som skogens dyr. Noen kan være harer og andre kan være reven som er på jakt! Her er det kun fantasien som setter grenser.
Kilder: “På naturleikeplassen”(1998) Jan Morten Loftesnes og “Barns fysiske utvikling; hvordan stimulere barns fysiske utvikling?”(2006) Gerd Lise N. Nordbotten.
.