Gøy med karse
Nå som påsken nærmer seg, kan det være spennende for barna og få være med å forbedre påskefrokosten eller påskelunsjen som ofte holdes i barnehager. Hva med å la barna få så karse?
Hva: Barn er veldig nysgjerrige, og ved å få så karse kan barna få se hvordan frø spirer og vokser. Ettersom det går så fort med karse så tar det ikke mange dagene før det er noe som stikker opp fra eskene.
Utstyr: Frø(karse), bomull,papir eller jord, vann, noe å oppbevare karsen i.
Hvordan: Start opp med å la barna få dekorere “pottene” sine.Når pottene er ferdige kan de få legge bomull, jord eller tørkepapir i potten.(Her har vi valgt å ta i bruk bomull i bunn med tørkepapir over. Det er på grunn av at det følger med så mye rester fra bomullet når karsen skal tas opp. Det samme gjelder med jord.) Deretter legges frøene på. Vann så frøene. Frøene skal ligge fuktige, dermed er det viktig å vanne de hver dag så de ikke tørker ut. Vi valgte å ta i bruk eggekartonger og tomme eggeskall som “potter”.
Etter kun få dager, har egget fått grønt hår!
Hvorfor: Det er spennende for barn å få mulighet til å se hvordan frø vokser. Ifølge rammeplanen skal barn få erfaringer med og kunnskaper om dyr og vektser og deres gjesidige avhengighet og betydning for matproduksjon. Dette er da en måte å la barna få erfaringer med vekster.
Tips: Det er mye forskjellig man kan bruke som en potte for karsen, her det det bare å ta i bruk fantasien!
Mye forskjellig kan brukes som potte, og i barnehagen har dere kanskje noe av dette som kan bli potter:
– makrell i tomat boks
– leverpostei boks
– youghurt beger
– melkekartong eske( klippe av nederste delen av kartongen)
– eggekartong
– eggeskal
Barna kan selv få dekorere pottene sine slik de ønsker. Ved å la barna delta i planleggingen kan det dukke opp mange spennende forslag. Noen forslag vi har å dele med dere er:
– filt ( la barna klippe filtbiter og lime på, dette er god trening for finmotorikken)
– male
– glitter og paljetter
– tegne
Karse smaker godt til egg, leverpostei, gulost, omelett, fisk, kylling kjøttpålegg og pastaretter, da for å nevne noe.
(Bildet av egget med hår kommer når det har spiret ennå litt mer)