Arena for utforskning: Musikkinstrumenter
Dette prosjektet handler først og fremst om å lære mer om barna og deres samspill og kommunikasjon, men det handler også om å lære mer om seg selv og voksenrollen.
Hva: Bakgrunnen for valg av tema var at vi hadde tidligere erfaringer med at rytmeinstrumenter er noe som oftest tas frem i planlagte situasjoner eller samlingsstunder med barna. Da er det som regel bestemt av voksne hvordan barna skal bruke dem. Vi hadde lyst til å finne ut mer om hvordan barna på egenhånd tok i bruk instrumentene.
Hvordan ville barna bruke instrumentene? Fikk de bruke instrumentene slik de selv ønsket? Hvordan vil de reagere på det kunne få se, bruke og oppleve instrumentene? Hvordan vil de innta arenaen? Er barna mer kompetente enn hva vi tror?
Utstyr: Diverse musikkinstrumenter som trommer, selvlagede trommer, triangel, rytmepinner, egg maracas, bjellekranser, tamburiner og maracas.
Hvordan: Legg ut instrumenter i et rom hvor barna (dette var en småbarnsavdeling) kan utforske de fritt. Instrumentene la vi i en sirkel på gulvet med en tromme i midten. Dette som et symbol på fellesskapet og får å se om barna var opptatt av å legge instrumentene tilbake på samme plass.
Vi hadde plukket ut fire barn til å være med på arenaen, tre ettåringer og en toåring
Vi voksne skulle være helt nøytrale og ikke lede noe da vi var inne i rommet. Vår rolle var å observere og lære av barna.
Hvorfor: Arena for utforskning gir oss en mulighet til å studere og lære mer om barna og deres samspill og kommunikasjon. Vi får virkelig se hvor mye de yngste formidler med få ord og kroppsspråk. Den nonverbale kommunikasjonen er svært viktig for barna, men det er like viktig at vi voksne ser verdien i denne kommunikasjonen.
Her kan vi bli mer klar over egen rolle som voksen og få mer innsikt i hvor mye makt vi voksne faktisk sitter med. Det er svært viktig at denne ikke misbrukes på noen som helst måte, men at vi er gode rollemodeller for barna, som lytter, ser og respekterer alle.
Vi har igjen fått bekreftet at barn er mer enn kompetente nok til å utforske mer på egenhånd. Mange ansatte i barnehager har vært redde for at om en lar barna få bruke rytmeinstrumenter mer fritt, blir de bare ødelagt og det blir bråk og kaos. Dette skjedde ikke under vår arena, barna hadde mange fine samspill hvor de lærte av hverandre, ventet på tur og utforsket i sitt eget tempo.
Tips: Det kan være lurt å filme denne prosessen, da en ofte kan oppdage noe nytt som en ikke observerte der og da i rommet.